Wat we weten over kanker

Leven met kanker

Kanker ontwricht je leven. Of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft. Welke kankersoort het ook is en welke behandeling je ook krijgt, de gevolgen zijn meestal overweldigend.

De diagnose en behandeling van kanker vragen lichamelijk, emotioneel én geestelijk veel. Dat weten we bij KWF als geen ander. Daarom vind je hier informatie over kanker en leven met of na deze ziekte.

Kanker en corona

Het is begrijpelijk dat het coronavirus vragen bij je oproept. Bijvoorbeeld als jij, of iemand die je kent, kanker heeft (gehad). Of als je meedoet aan een actie voor KWF en je wil weten of dit doorgaat.

Cellen in het lichaam

Wat is kanker?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort is een andere ziekte met een eigen behandeling. Hoe ontstaat kanker? Hoe herken je kanker? Wat zijn de overlevingskansen? En wat zijn de behandelingen die je kunt krijgen?

Onderzoeker Renske Altena

Levensveranderend onderzoek

Elke dag doen wetenschappers onderzoek naar kanker. Om de ziekte steeds beter te bestrijden en zo vroeg mogelijk te ontdekken. Maar ook voor minder gevolgen en bijwerkingen van behandelingen. Zodat mensen beter leven met en na kanker. KWF is één van de grootste financiers van kankeronderzoek in Nederland.

twee euro in een collectebus

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of een donatie doen?

Man in het bos

Zeldzame kankersoorten

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelopties en minder informatie over hun ziekte. Een betere zorg voor deze mensen vinden we belangrijk.

Baris

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Handen vasthouden

Als je niet meer beter wordt

Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase. Wat houdt dat in?

Kanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers

Minder kanker in 2020

In 2020 waren er minder diagnoses door de coronacrisis. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar. De daling was het grootst bij borst-, darm- en prostaatkanker.

Brochures

Download of bestel gratis onze brochures met informatie over leven met kanker, kankersoorten en behandelingen.

Kanker.nl

kanker.nl

Hier vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22. In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

Oudere vrouw

Patiëntenorganisaties

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties. Zij komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten.

Twee vrouwen in het inloophuis

Inloophuizen

(ex)Patiënten, naasten en nabestaanden kunnen bij een inloophuis terecht om over hun ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kan er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.