Kanker: als je niet meer beter wordt

Leven en dood

Elk jaar overlijden in Nederland ongeveer 45.000 mensen aan kanker. Als je hoort dat je niet meer beter kan worden kan de tijd tot je sterft heel verschillend zijn. Sommigen hebben niet lang meer te leven. Anderen leven nog jaren met een ziekte die onder controle is. Hoe leef je als je weet dat de dood komt? Hoe neem je afscheid? En hoe bereid je je voor op het verlies van je naaste?

Hier vind je informatie en mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

Steun mensen met kanker

We zetten ons in voor goede zorg voor mensen met kanker. Ook als ze niet meer beter kunnen worden. Donateurs financieren bijvoorbeeld onderzoek om patiënten meer tijd te geven. Jij kunt ook helpen met een donatie, door een actie te starten of mee te spelen in de KWF Loterij.

Oude man

Palliatieve zorg bij kanker

Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase. Wat houdt dat in?

Handen vasthouden

Als je binnenkort doodgaat

Komt de dood dichtbij? Dan krijg je palliatieve terminale zorg. Een zo goed mogelijke kwaliteit van leven is het belangrijkste doel. Daarbij helpt het als je duidelijk weet en zegt wat jij wel of niet wil.

Vader en dochter podcast

Podcast: Pieter vertelt over zijn naderende dood

Pieter heeft een ongeneeslijke hersentumor. Hij vertelt in de podcastserie van zijn dochter over zijn laatste levensfase.

Portret vrouw merkcampagne-palliatief

Masja wordt niet meer beter

Masja heeft uitgezaaide borstkanker en kan niet meer beter worden. Hoe lang ze nog te leven heeft, weet ze niet. ‘Ik haal uit het leven wat ik nog kan’ vertelt zij in de indrukwekkende podcast.

Herinneringsdoos stichting Komma

Een herinnering voor je kind

Stichting Komma helpt ouders die niet meer beter kunnen worden kosteloos een blijvende herinnering na te laten aan hun kind. Door het geven van een Komma: een professioneel opgenomen videoportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap.

Man in gesprek met arts

Praten over de laatste levensfase

NFK heeft een Gesprekskaart en een Gesprekswijzer die kunnen helpen om na te denken over de laatste levensfase. En om leven en dood te bespreken met bijvoorbeeld je naaste of arts.

Portret vrouw merkcampagne-palliatief

Remona verloor haar man

‘Marc wilde uiteindelijk geen dagen aan het leven toevoegen, maar leven aan de dagen. En dat deed hij, tot op het laatst.’

beeldscherm overpalliatievezorg.nl

Over palliatieve zorg

Ook de laatste periode van je leven vraagt om de juiste zorg. De vernieuwde website overpalliatievezorg.nl is dé plek voor betrouwbare informatie, persoonlijke verhalen en zorg en hulp dichtbij huis.

Steve met zijn moeder

Steve verloor zijn moeder

‘Het wordt de 1e kerst zonder haar en ik mis haar vreselijk. Mijn moeder was een sterke vrouw die goed wist wat ze wilde. Ook in haar laatste fase.’

3 vrouwen gearmd

Zorgen voor je naaste

Zorgen voor iemand die niet lang meer te leven heeft, is intensief. Je kunt mooie en waardevolle momenten meemaken. Maar deze periode kan ook zwaar zijn.

Ouder stel

Hospices

Is thuis sterven niet mogelijk? Dan komt een hospice het dichtst in de buurt van een huiselijke omgeving. Vind hospices en andere palliatieve zorg bij jou in de buurt.

Kanker.nl

kanker.nl

Hier vind je meer informatie over niet meer beter worden, klachten, palliatieve behandelingen en zingeving. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22.

Oudere vrouw

Patiëntenorganisatie

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) komt op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten. Ook voor mensen in hun laatste levensfase.

Coronavirus

Corona als je niet meer beter wordt

Heb je kanker en word je niet meer beter? Misschien heb je vragen of zorgen over wat het coronavirus voor jou betekent.

Brochures

Lees online onze gratis brochures over de palliatieve fase:

Kanker…als je weet dat je niet meer beter wordt >
Kanker…als de dood dichtbij is >

We hebben ook gratis brochures met informatie over kankersoorten en behandelingen.

Meer informatie

Websites over palliatieve zorg en ondersteuning in Nederland:

palliatievezorg.nl >
overpalliatievezorg.nl >
ikwilmetjepraten.nu >
palvooru.nl >
vptz.nl >
 

Onderzoeken palliatieve zorg

Communicatie tussen arts en patiënt

Informatie kan fijn zijn, maar ook stress geven. Wat werkt voor welke patiënt en hoe kunnen artsen hun boodschap zó brengen dat patiënten ze goed onthouden?

Levensvragen

De boodschap dat genezing niet meer mogelijk is roept meestal allerlei levensvragen op. De onderzoekers van dit project denken dat ondersteuning hierbij zinvol kan zijn.

Onverwacht langer leven

Niet meer beter kunnen worden door uitgezaaide kanker. Maar dan een nieuwe behandeling krijgen die aanslaat, waardoor je leven met onbepaalde tijd wordt verlengd. Hoe leef je met die onzekerheid?