Baarmoederhalskanker
Minder baarmoederhalskanker door sterkere afweer
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 800 vrouwen baarmoederhalskanker. Het wordt veroorzaakt door HPV. Ons afweersysteem moet tegen dit virus in actie komen, maar dat lukt niet altijd. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan.
Artsen onderzoeken hoe ze baarmoederhalskanker beter kunnen behandelen. Bijvoorbeeld door het afweersysteem sterker te maken.
Help jij ons?
Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of een donatie doen?

Bekijk meer cijfers
Naar de cijfers
HPV-vaccinatie
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Meestal kan dit simpel voorkomen worden met een prik: de HPV-vaccinatie.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Vanaf je 30e tot en met je 60e krijg je eens in de 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Kanker en roken
Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken.

Revelina had baarmoederhalskanker
Een paar jaar na haar behandeling ligt haar focus op wat echt belangrijk is: 'Tijd voor mezelf is dagelijkse kost geworden.'

Net moeder en dan baarmoederhalskanker
Haar zoontje was net geboren toen Felice een intensieve behandeling kreeg. 'Dankzij de steun hulp, liefde en zorg van mijn broer en zus kan ik blijven genieten.'

Baarmoederhalskanker ontdekt door screening
Tijdens een screening 11 jaar geleden werd bij Carola baarmoederhalskanker ontdekt. 'Elk verdriet van een kind om een moeder te verliezen is verschrikkelijk. Ik heb het geluk gehad dat het niet zo is gelopen.'

Kanker en werk
Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Zeldzame kanker
1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

Gevolgen van kanker
Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk. Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Kanker in je omgeving
Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Leven met kanker
Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Stichting Olijf
Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging.

kanker.nl
Hier vind je meer informatie over baarmoederhalskanker, de symptomen, risico’s, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22.
Onderzoeken baarmoederhalskanker
Hoe wordt een cel kwaadaardig?
Hoe veroorzaakt het humaan papillomavirus (HPV) baarmoederhalskanker? Op welk moment wordt een normale cel een kankercel? Als we dit weten kunnen we baarmoederhalskanker zo vroeg mogelijk opsporen.
Warmtebehandeling met het beste effect
Een behandeling met warmte (hyperthermie) kan goed werken bij baarmoederhalskanker. Alleen heeft die het beste effect als de temperatuur in de tumor overal hetzelfde is. Dan kunnen meer vrouwen de ziekte overleven.
Meer onderzoeken
Wil je weten wat voor onderzoeken naar baarmoederhalskanker en andere kankersoorten KWF financiert met steun van onze donateurs?