HPV vaccinatie beschermt tegen kanker

HPV: wat doet dit virus?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is namelijk heel besmettelijk. Het virus kan bij meisjes baarmoederhalskanker veroorzaken. Hoe kan dat? Wat doet het virus? En kun je het voorkomen? 
 

Veelgestelde vragen over het HPV-vaccin

Meisjes kunnen gratis het vaccin krijgen tegen HPV. Wat doet deze prik? Zijn er bijwerkingen? Waar haal ik het? Wanneer starten de vaccinaties weer in mijn regio? Hoeveel tijd moet er zitten tussen een HPV-vaccinatie en en coronavaccinatie?
 

Karin (40)

Karin (40) is ongewild kinderloos door baarmoederhalskanker. Haar hele toekomstbeeld veranderde. Ze heeft een belangrijke boodschap voor ouders: 'Laat je dochter vaccineren.' 

Mattijs & Marlies

Eerst twijfelden ze, maar Mattijs en Marlies besloten hun dochter toch te vaccineren tegen HPV. Een beslissing waar zij nog steeds 100% achterstaan. Bekijk waarom. 

Revelina (40)

Revelina had baarmoederhalskanker. 'Ik besef des te meer hoe fragiel het leven is.'

Dr. Cor de Kroon

'Laat je niet gek maken door verhalen van bijwerkingen'

Er gaan allerlei verhalen rond over mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin. Onterecht, legt gynaecoloog Cor van Kroon uit.

gemma kenter hpv vaccinatie

'HPV-vaccinatie ook voor jongens'

Elk jaar krijgen ruim 300 mannen kanker door HPV. Jaarlijks overlijden iets meer dan 160 mannen daaraan. Dit kan worden voorkomen met het HPV-vaccin. In 2022 is het beschikbaar voor jongens. 

De rol van het RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle HPV-vaccinaties. Op hun website staat de antwoorden op meest gestelde vragen over het vaccin.