Gevolgen van kanker

Gevolgen van kanker niet altijd zichtbaar

Ook jaren na de behandeling kan kanker je leven beïnvloeden. Misschien wel voor altijd. Veel (ex)kankerpatiënten ervaren tijdens of na kanker klachten. Dit is niet altijd zichtbaar. Emoties - zoals angst, onzekerheid en somberheid - , vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke klachten of belemmeringen op het werk komen veel voor.

Heb je klachten? Blijf er niet mee lopen. Je (huis)arts of gespecialiseerd verpleegkundige helpt je verder.

Wil je weten wat het coronavirus voor jou als (ex)patiënt betekent? Lees meer over kanker en het coronavirus.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of een donatie doen?

Klachten bij kanker

Baris met zijn kinderen

Ik was niet wie ik wilde zijn

Baris ging door een diep dal na de behandeling. ‘Ik was bang en boos en dat was niet de persoon die ik wilde zijn’.

Portret man-merkcampagne-psychosociaal

Het inloophuis als tweede thuis

In 2014 kreeg Kenneth endeldarmkanker. Hij vond steun in het inloophuis: ‘In die zware en eenzame periode was het een warm bad’ vertelt hij in de bijzondere podcast.

Anjo

Anjo's zekerheden vielen weg

Anjo haar werk kwam onder druk te staan. ‘Je vecht om je oude ik te worden, maar je moet je nieuwe ik accepteren’

Henriette in het bos

Angst en emoties

Kanker kan emoties oproepen als angst, depressieve klachten en eenzaamheid. Wat kun je daaraan doen? En wie kan je helpen?

Man aan het praten

Impact op relatie

Kanker heeft invloed op je relatie. Waar kun je tegenaan lopen? En wat kun je samen doen?

Vrouw zit aan tafel en bekijkt foto's

Vermoeidheid

Veel mensen hebben last van chronische vermoeidheid na kanker. Wat houdt het in? En hoe ga je ermee om?

Mensen op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Wil

Wil heeft last van zenuwpijn

Wil kreeg chemotherapie vanwege eierstokkanker. Ook na de behandeling heeft ze nog last van de gevolgen: zenuwpijn. 'Het is alsof je op glassplinters loopt.'

Wat is een 'chemobrein'?

Peter Heerschop vraagt prof. Sanne Schagen naar het 'chemobrein'. Zij is Klinisch Neuropsycholoog en kijkt naar klachten zoals concentratie en geheugen na de behandeling tegen kanker.

Lees waar je terecht kan

Hulp na kanker

Klachten na kanker? Blijf er niet mee rondlopen

Praten over klachten kan het begin zijn van verbetering. Wil je praten met een professional? Je huisarts, specialist of (gespecialiseerd) verpleegkundige is je eerste aanspreekpunt.
Zij kunnen je ook verwijzen naar een zorgverlener met kennis over jouw klachten. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker of een bedrijfsarts consulent oncologie. Je kan ook terecht bij een inloophuis of patiëntenorganisatie.

Echtpaar op de bank met laptop

Zorg in de buurt

Zoek je hulp tijdens en na je behandeling? Via ‘Vind hulp bij kanker’ vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt.

Oudere vrouw

Patiëntenorganisaties

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties. Zij komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten.

Twee vrouwen in het inloophuis

Inloophuizen

(ex)Patiënten, naasten en nabestaanden kunnen bij een inloophuis terecht om over hun ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kan er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.

portret vrouw

Reshma over belang van inloophuizen

'Het inloophuis biedt een stukje nazorg waar het ziekenhuis geen tijd voor heeft, maar dat je wel ontzettend hard nodig hebt. Het is heel fijn als er een veilige haven is waar je terecht kunt.'

Kanker.nl

kanker.nl

Hier vind je meer informatie over (de gevolgen van) kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22. In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

vrouw hoofddoek groepsgesprek

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Vrouwen op schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Magazine Leven met en na kanker

In het magazine vertellen patiënten over de impact van kanker, vind je informatie over klachten na kanker en vind je vele hulpmogelijkheden.

Brochures

Lees online onze gratis brochures over leven met kanker:

Verder leven met kanker >
Kanker en vermoeidheid >
Kanker en je relatie >
Kanker...in gesprek met je arts >

We hebben ook gratis brochures met informatie over kankersoorten en behandelingen.

Onderzoeken gevolgen van kanker

Persoonlijke aanpak

Veel kankerpatiënten hebben last van psychische klachten. Hiervoor zijn behandelingen beschikbaar, maar soms zijn die iets te ‘algemeen’.

Helpt zelfcompassie?

Onderzoekers denken dat zelfcompassie-interventies kunnen helpen bij psychische klachten bij kanker. Zij onderzoeken deze laagdrempelige hulp.

Angst voor terugkeer: de SWORD-behandeling

Angst voor terugkeer van kanker kan verlammend werken. Aan het Radboudumc werkt prof. Judith Prins aan implementatie van de SWORD-interventie: een behandeling die patiënten helpt om met hun angst om te gaan.