Eierstokkanker

Eierstokkanker beter behandelen

​​Jaarlijks krijgen ongeveer 1.350 vrouwen eierstokkanker. Het wordt vaak laat ontdekt. Bij de diagnose heeft 3 van de 4 vrouwen al uitzaaiingen in de buik. Van die vrouwen is 5 jaar na de behandeling nog ongeveer een derde in leven. 

Een HIPEC-behandeling kan dit percentage met 10% laten stijgen. Deze belangrijke doorbraak is mogelijk gemaakt door donateurs van KWF. Om de vooruitzichten voor deze vrouwen verder te verbeteren is meer onderzoek nodig.

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen artsen onderzoeken hoe ze eierstokkanker sneller kunnen ontdekken en beter kunnen behandelen.

Eierstokkanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers
Antoinette

Antoinette kreeg meer tijd dankzij HIPEC

Antoinette kreeg HIPEC, een nieuwe behandeling van eierstokkanker. Een zware behandeling, maar wel eentje waardoor ze meer tijd kreeg: “Als het aan mij ligt ga ik nog jaren van mijn kleinkinderen genieten.” 

Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Betere overleving met HIPEC

Behandeling met HIPEC – een spoeling met chemotherapie in de buik – zorgt bij een groep vrouwen voor een stijging van de 5-jaarsoverleving van 30 naar 40%.

Patricia

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Henriette in het bos

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Weegschaal

Overgewicht en eierstokkanker

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dit geldt vooral bij veel vet op de buik.

Handen vasthouden

Als je niet meer beter wordt

Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase. Wat houdt dat in?

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Cellen in het lichaam

Wat is kanker?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis?

Kanker.nl

kanker.nl

Hier vind je meer informatie over eierstokkanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22. 

Stichting Olijf

Stichting Olijf

Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging. 

Onderzoeken eierstokkanker

Uitstel eierstokverwijdering

Vrouwen met een hoger risico op eierstokkanker door erfelijke aanleg krijgen het advies om tussen hun 35e en 45e hun eierstokken en eileiders te laten verwijderen. Dit verlaagt het risico op kanker, maar je komt wel vervroegd in de overgang.

Betere vooruitzichten eierstokkanker?

Krijgt iemand de diagnose eierstokkanker, dan is de ziekte vaak al uitgezaaid. Daardoor de kans op genezing meestal heel klein. Kan een verwarmde chemotherapie na de operatie de vooruitzichten verbeteren? 

Meer onderzoeken

Wil je weten wat voor onderzoeken naar eierstokkanker en andere kankersoorten KWF financiert met steun van onze donateurs?