Nieuwe doorbraken

Sparend bestralen
Jelena werd op jonge leeftijd gediagnosticeerd met een nasopharynxcarcinoom: een grote tumor middenin haar hoofd. Opereren bleek onmogelijk, dus werd een bestralingsplan gemaakt. Dankzij protonentherapie, een nieuwe vorm van bestraling, bleven haar veel bijwerkingen bespaard.
Geef voor nieuwe doorbraken
Steun KWF en draag bij aan nieuwe behandelingen en een betere toekomst voor kankerpatiënten.
Nieuwe doorbraken in kankeronderzoek

Kankerweefsel kweken voor behandeling op maat
Een doorbraak in weefselkweek-technologie: Utrechtse onderzoekers kunnen (kanker)weefsel in het laboratorium in leven houden en verder opkweken. Dat maakt het mogelijk om de ziekte beter te onderzoeken en voor de patiënt te bepalen of een behandeling wel of niet aan zal slaan. KWF-donateurs maakten dit grote, internationale onderzoeksproject mogelijk.

Kanker opsporen in een druppel bloed
De diagnose kanker stellen is nu vaak een kwestie van dure scans, of stukjes weefsel afnemen. Hoe mooi zou het zijn als een klein beetje bloed voldoende zou zijn? Onderzoekers werken hieraan in verschillende KWF-projecten.

Immunotherapie: afweer in actie tegen kanker
Onderzoekers hebben methoden ontwikkeld om afweercellen van de patiënt in het laboratorium te bewapenen tegen de tumor. Zo wordt de patiënt zijn eigen kankerbestrijder. Er komen steeds meer toepassingen beschikbaar.

Protonenbestraling
Tot nog toe gebruikten artsen fotonen om tumoren te bestralen. Een elektromagnetische straling die moeiteloos door het mensenlichaam schiet. In plaats daarvan willen onderzoekers nu protonen gaan gebruiken. Deeltjes die iets zwaarder zijn zodat het lichaam ze afremt en ze geen schade aanrichten aan het weefsel dat achter de tumor ligt.

Kinderoncologie
Op 5 juni 2018 opende het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie haar deuren. KWF financiert onderzoeken naar betere behandelingen voor kinderen in dit centrum en in andere ziekenhuizen.
Hoe werkt kankeronderzoek?
KWF financiert ruim 400 wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Een project duurt gemiddeld 4 jaar en kost ruim een half miljoen euro.
In deze animatie leggen we uit waarom dat zo is.