Een nieuwe behandeling voor galwegkanker

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

​Gepubliceerd op 16 mei 2019

De galweg is een buisje dat de lever en de dunne darm verbindt. Dit buisje is heel belangrijk om galvloeistof uit de lever te transporteren. Gal gebruik je bijvoorbeeld om vet in voeding beter te verteren. Door  galwegkanker groeit het buisje dicht en kan het gal niet meer weg. Het komt in het bloed terecht, waarna ernstige symptomen ontstaan.

Galwegkanker is zeer dodelijk en als de chirurg deze niet met een operatie geheel weg kan halen, zijn de overlevingskansen bijna nihil. De kwaliteit van het leven vermindert bovendien sterk door de ernstige symptomen en bijwerkingen van medicatie. Het is daarom heel belangrijk er nieuwe medicijnen komen. In dit project wordt een nieuwe behandeling getest in het laboratorium: fotodynamische therapie met fotonanomedicijnen.

Fotonanomedicijnen

Fotonanomedicijnen zijn geneesmiddelen die worden verpakt in nanoscopisch kleine deeltjes en werken alleen als er licht op valt. Zo kan de chirurg met een sterke lamp of laser het nanomedicijn ‘aanzetten’ in enkel de tumor. De fotonanomedicijnen dragen de belofte met zich mee dat ze heel specifiek, en dus effectiever en met minder bijwerkingen kunnen werken dan bijvoorbeeld chemotherapie. Maar een groot probleem op dit moment is dat zonlicht deze medicijnen óók activeert. Dat maakt de inzet ervan in de praktijk lastig.

Het onderzoeksproject

De onderzoekers willen dit probleem oplossen met een nieuwe versie van deze fotodynamische nanomedicijnen. Ze kapselen het medicijn in een liposoom, een minuscuul vetbolletje. Dat voorkomt dat het medicijn vroegtijdig wordt geactiveerd. In dit project wordt onderzocht of het vetbolletje werkt zoals op papier, en of het goed het medicijn naar de tumor toebrengt in muizen. Dit is nodig, omdat testen op mensen in dit stadium te gevaarlijk is. Aan het eind van het onderzoek willen de onderzoekers precies weten hoe goed het middel werkt en hoe veilig het is.

Relevantie voor de patiënt

Door deze in theorie sterke fotonanomedicijnen met minder bijwerkingen in te kunnen zetten, zouden de vooruitzichten voor patiënten met galwegkanker er een stuk beter uit kunnen komen te zien: langere overleving met een hogere kwaliteit van leven.

Wanneer de behandeling veilig kan worden ingezet, kan bovendien ook worden onderzocht of het voor andere lastig te behandelen tumortypen een optie is.