Celveroudering en huidkankergroei door uv-straling

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Publicatiedatum 29 maart 2019

Uv-straling van de zon kan je huid verkleuren, verouderen en huidkanker veroorzaken, zoals een melanoom. Maar speelt vroegtijdige veroudering van de huid door uv-straling ook een rol in de groei van een melanoom?

Doel van dit onderzoek

In dit onderzoek willen de onderzoekers erachter komen welke rol uv-straling speelt in vroegtijdige veroudering van cellen, en wat het verband is tussen deze veroudering in omliggende cellen en de groei van een melanoom.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig, omdat een melanoom een agressieve vorm van huidkanker is en vaak ongevoelig wordt voor behandelingen. Het is niet bekend hoe dit precies werkt, maar waarschijnlijk heeft het te maken met het omliggende weefsel (het micromilieu) van een melanoom.

Uv-straling is een risicofactor voor het ontstaan en de groei van een melanoom. De onderzoekers van dit project zijn vooral geïnteresseerd in de rol van uv-straling bij vervroegde veroudering van cellen. Vervroegde celveroudering heet senescence. Dat betekent dat de celontwikkeling (celcyclus) stopt. De verouderde cellen produceren bepaalde signaalstoffen die ontstekingen in gang kunnen zetten. De onderzoekers denken dat deze verouderde cellen en ontstekingscellen bijdragen aan het ontstaan en de groei van een melanoom.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek moet blijken welke rol vroegtijdige veroudering van cellen en de productie van ontstekingscellen spelen bij het ontstaan en de groei van een melanoom. Met deze kennis kan de kans op een melanoom en/of de groei van een melanoom worden verminderd met gerichte medicijnen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Onderzoekers voeren dit onderzoek uit in het laboratorium met behulp van speciale muizen, met menselijke kankercellen. Ze bestuderen hoe verouderde cellen (door uv-straling) tumorgroei stimuleren en welke ontstekingscellen (geproduceerd door de verouderde cellen) hier een rol in spelen.