Buigbare kankercelkernen zaaien effectiever uit

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

Kankercellen beschikken over trucs om sneller te groeien en beter uit te zaaien. Hoe beter de kanker dat kan, hoe agressiever de ziekte is. Daarom is het belangrijk om deze trucjes te saboteren. 

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen hoe het komt dat ‘buigbare’ celkernen van kankercellen efficiënter uitzaaien.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat het omhulsel van celkernen in kankercellen buigbaarder is dan in gewone lichaamscellen. Door deze eigenschap zaaien de kankercellen efficiënter uit.

Om zich te verspreiden moeten de kankercellen door gaten en kieren (bijvoorbeeld in bindweefsel) reizen. Buigbare celkernen zijn dan handig. Om het omhulsel buigbaar te maken gebruikt de kankercel een eiwit, lamine. Door lamine minder goed te laten werken zou het risico op uitzaaiingen mogelijk verlaagd kunnen worden.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken hoe kankercellen uitzaaien en welke rol de buigbaarheid van celkernen en lamine hierbij spelen. Uiteindelijk zal deze kennis moeten resulteren in aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers in het laboratorium met behulp van een speciale microscoop en andere meettechnieken de buigbaarheid van het omhulsel van de celkern bestuderen. Daarbij zullen ze bestuderen hoe uitgezaaide kankercellen door het lichaam reizen.