Botuitzaaiingen te lijf met een minimale ingreep

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

​Uitzaaiingen in botten kunnen voor grote problemen zorgen. Behandeling van deze uitzaaiingen kan met bestraling, of met een operatie. De operatie is nu nog vrij complex en daarmee niet voor iedereen geschikt, maar wellicht volstaat een kleinere ingreep ook.

Gepubliceerd op 30 april 2019

Doel van dit onderzoek

Chirurgische instrumenten ontwikkelen die het mogelijk maken om uitzaaiingen van kanker naar de botten snel en effectief te opereren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Bij veel vormen van kanker komen uitzaaiingen naar de botten voor, ook wel botmetastasen genoemd. Deze kunnen zorgen voor hevige pijn en botbreuken. Bestraling geldt als de standaardbehandeling voor deze uitzaaiingen, met als doel de pijn te verlichten en de functie van het bot te behouden. Voor de meerderheid van de patiënten werkt dit: 70% van de patiënten ervaart pijnverlichting. Het duurt gemiddeld wel zo’n 3 weken voordat de pijnverlichting merkbaar is en het effect houdt gemiddeld 18 weken aan.

Mocht bestraling werken, dan kan het bot met een operatie worden gestabiliseerd, mits de conditie van de patiënt dat toelaat. Dit zorgt voor direct en langdurige pijnverlichting. Nadeel is dat een operatie een flinke belasting is voor een patiënt die ook al verzwakt is door kanker zelf.

Daarom slaan de onderzoekers in dit project hun handen ineen om een chirurgische procedure te ontwikkelen die minder belastend is en uiteindelijk zelfs poliklinisch uitvoerbaar zou kunnen worden.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers ontwikkelen chirurgische instrumenten die een minimale ingreep bij botuitzaaiingen mogelijk maken. Het gaat daarbij om concepten, wat betekent dat er nog niet daadwerkelijk in patiënten geopereerd zal worden. Dat is een volgende stap. In dit project wordt met name bekeken hoe de ingreep makkelijker kan, welke chirurgische tools daarvoor nodig zijn en wat deze vervolgens voor invloed zullen hebben op het bot. Dat gebeurt in deze fase nog in computermodellen.

Wat levert dit onderzoek op?

Als dit onderzoek slaagt, kan het leiden tot nieuwe instrumenten waarmee chirurgen makkelijker kunnen opereren bij botuitzaaiingen. Hierdoor komen meer patiënten in aanmerking voor betere, langere pijnbestrijding.