Bloedtest om borstkanker op te sporen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd  op 13 februari 2019

Borstkankerscreening kent enkele beperkingen. Zo is een borstfoto bij jonge vrouwen niet altijd betrouwbaar of uitvoerbaar. Biedt een bloedtest om borstkanker aan te tonen misschien uitkomst?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een bloedtest onderzoeken die de aanwezigheid van borstkanker moet aantonen bij jonge vrouwen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat borstkankerscreening de nodige beperkingen kent waardoor de screening mogelijk minder effectief is dan gewenst.

Vooral bij jonge vrouwen (<50 jaar) die vanwege een erfelijke aanleg in het screeningsprogramma zitten. Bij jonge vrouwen is de borstfoto (mammografie) soms minder betrouwbaar of deze is niet uitvoerbaar vanwege zwangerschap of borstvoeding. Daarbij is het verminderen van stralingsbelasting altijd belangrijk.

Mogelijk kunnen biomarkers die in het bloed zitten de screening verbeteren? Er bestaat een bloedtest die redelijk goed lijkt aan te geven of borstkanker aanwezig is of niet.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de ‘bloedtest’ minstens zo goed is als de mammografie in het detecteren van borstkanker bij vrouwen jonger dan 50 jaar.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers 100 vrouwenparen vragen deel te nemen. Een paar bestaat uit een vrouw met borstkanker door een erfelijke aanleg en een vrouw van dezelfde leeftijd die ook een erfelijke aanleg heeft maar nog geen borstkanker. Hieruit moet blijken hoe effectief de bloedtest is.