Risicofactoren kanker

sigaret

Impact roken en de zon het grootst

​Soms spelen pech of genetische aanleg een rol bij het krijgen van kanker. Op sommige factoren heb je niet of nauwelijks invloed, zoals luchtverontreiniging. Maar op een aantal factoren heb je zelf wel invloed, bijvoorbeeld roken. Je hebt meer invloed op je gezondheid dan je denkt. Wist je dat bij ongeveer 35% van de kankergevallen het ontstaan van kanker is te beïnvloeden?

Op welke risicofactoren je zelf veel invloed hebt, lees je in de publieksamenvatting PAF studie. 

Roken en kanker

Roken is veruit de grootste beïnvloedbare risicofactor voor kanker. Maar liefst 28% van de kankersterfte en 19% van de jaarlijks nieuwe gevallen van kanker zijn gerelateerd aan tabak. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Om deze redenen zetten wij ons actief in op deze risicofactor. Benieuwd naar onze activiteiten op het gebied van roken? Lees er alles over op campagne pagina Eigenlijk best gek, hè?

Gevaren van de zon

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2018 kregen ongeveer 55.000 mensen deze diagnose. Dit aantal stijgt, want 10 jaar terug waren dit nog 34.000 mensen. Onbeschermd zonnen vergroot je kans op huidkanker. We informeren daarom actief met onze ‘smeren, kleren weren’ campagne over bewust omgaan met de zon en geven tips om schadelijke gevolgen te voorkomen.

Overige risicofactoren

Behalve roken en zonnen zijn er nog een hoop andere risicofactoren voor kanker waar je invloed op hebt. Denk aan:  

  • ongezonde voeding;
  • onvoldoende beweging;
  • overgewicht;
  • alcohol drinken.

Bovenstaande factoren leveren samen een even grote bijdrage aan het ontstaan van kanker als roken alleen. Bovendien zijn deze factoren nauw met elkaar verbonden en vergroten de kans op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten.  Andere partijen zijn hierin gespecialiseerd en zijn actief op deze onderwerpen. Wij houden ontwikkelingen rondom deze risicofactoren nauw in de gaten.

Volgens de Europese Code Tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 12 manieren waarmee je het risico op kanker kunt verlagen.