Bevolkingsonderzoek

In het kort

Bevolkingsonderzoeken maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken, waardoor vroeg met een behandeling kan worden gestart. Er zijn in Nederland bevolkingsonderzoeken voor drie vormen van kanker: borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. 

Deelname aan het bevolkingsonderzoek redt levens, is gratis en vrijwillig. KWF adviseert dan ook om mee te doen. 

Let op: heb je klachten die passen bij borst-, baarmoederhals- of darmkanker? Ga dan naar de huisarts. Indien nodig kan dan gerichter onderzoek worden gedaan dan in het bevolkingsonderzoek mogelijk is.

Voor- en nadelen

Naast voordelen zijn er ook mogelijke nadelen van deelname aan het bevolkingsonderzoek. Het is belangrijk om hierover na te denken voordat je meedoet.

Ervaringsverhalen

Patiënt darmkanker Caroline

'Gelukkig, ik ben er nog'

In het najaar van 2020 doet Caroline mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. En er blijkt een tumor te zitten. Nog geen 2 maanden later wordt ze geopereerd, begin februari 2021 staat ze weer op de schaats. 'Ik dacht dat ze hooguit wat poliepen zouden vinden, maar dat liep even anders.'

Campagnebeeld baarmoederhalskankerscreening Marloes

'Achteraf ben ik zo blij dat ik me heb laten testen'

Marloes kwam er via het uitstrijkje achter dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. 'Dit had heel anders af kunnen lopen', realiseert ze zich. 

Ilse van Nood

'Het is echt mijn geluk geweest dat het zo snel is ontdekt'

Bij Ilse werd borstkanker vroegtijdig ontdekt door het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze kon een borstbesparende operatie krijgen.

RIVM

De bevolkingsonderzoeken vallen onder regie van het RIVM. Op rivm.nl vind je uitgebreide informatie over de bevolkingsonderzoeken. 

Steun onderzoek

KWF financiert tientallen onderzoeken naar vroege opsporing van kanker.