Inloophuizen

Voor mensen geraakt door kanker

In de 75 IPSO inloophuizen die Nederland telt kan iedereen die met kanker is geconfronteerd terecht. Voor lotgenotencontact, activiteiten gericht op ontspanning en verwerking en voor het (her)vinden van fysieke en mentale kracht en veerkracht. Het inloophuis is er voor (ex)patiënten, naasten en nabestaanden. 

KWF onderstreept het belang van het inloophuis. Daar waar het ziekenhuis zich richt op het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de emotionele nazorg. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. 

 

Red het inloophuis

Door de coronacrisis hebben IPSO inloophuizen het financieel zwaar en dreigt sluiting. Dat het inloophuis moet blijven bestaan, staat als een paal boven water. Help mee een inloophuis bij jou in de buurt te redden. Zodat belangrijke zorg na kanker door kan gaan.

Twee vrouwen in het inloophuis

Bezoek een inloophuis

In de ziekenhuizen is doorgaans weinig tijd en ruimte voor nazorg. De psychosociale hulpverlening bij kanker is een andere tak van sport en de IPSO-huizen vervullen met de warme, huiselijke aanpak een unieke positie in de zorg. Zij voorzien in een behoefte die aansluit op de reguliere zorg, maar dan laagdrempeliger, want mensen kunnen er gratis, zonder afspraak en zonder doorverwijzing terecht.

Ervaringen van anderen

Vrouw kijkt in de camera

Gast bij een inloophuis

'Het inloophuis is voor mij echt een rots in de branding. De steun die ik er krijg helpt me om weer door te kunnen met mijn leven en om mijn leven weer op de rit te krijgen.'

Sigrid met haar ouders

Oprichters van een inloophuis

Op 20 juni 2008 overleed Sigrid, dochter van Jaap en Christa, aan kanker. ‘In de weken voor haar dood troostte en ving ze iedereen op. Ze was bang om vergeten te worden. Om te zorgen dat dit niet zou gebeuren en haar zorgzame eigenschappen door te geven, besloten wij een inloophuis te starten.'

Man kijkt camera in

Gast bij een inloophuis

'Voorheen had ik van alles te vertellen, en nadat ik ziek werd, niks meer. Zeker niet nu de tumor helaas toch weer gegroeid is. Bijna alles wordt nu voor mij bepaald. Maar in het inloophuis bepaal ik zelf wat ik wil.'

Vrouw kijkt in camera

Gast bij een inloophuis

'Het inloophuis voelt als een warm bad. Ik mag daar zijn wie ik was voordat ik ziek was. Ik hoef er niet de schijn op te houden en me groter voor te doen. Ja, het inloophuis is voor mij echt onmisbaar.'

Huis in actie

Word vrijwilliger bij een inloophuis

Dankzij de 4500 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten, stappen onze gasten een stukje lichter de deur uit. Wil jij ook een paar uur per week vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld als gastheer/vrouw, fondsenwerver, secretariële duizendpoot, bestuurslid of social media deskundige voor een van de IPSO inloophuizen? Neem dan contact op met een inloophuis bij jou in de buurt.

KWF Samenloop

Financiële steun van KWF

KWF helpt de inloophuizen ook met een financiële bijdrage. In totaal doneren we  55.000 euro aan 16 inloophuizen. Dit geld is opgehaald door deelnemers, actievoerders en sponsors van de KWF Samenloop.