Botkanker

Botkanker is geen uitzaaiing in het bot

Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 170 mensen botkanker.
Soms heeft iemand uitzaaiingen in de botten. Dat komt vaker voor. Sommige mensen denken dat dit ook botkanker is, maar dat is niet zo. Het is een uitzaaiing in de botten van een andere soort kanker. 

Meer over uitzaaiingen in de botten
Meer over botkanker

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot of klein.

Botkanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers
Lisanne en haar moeder Ilona

Lisanne kreeg botkanker

Haar leven stortte in 1 keer in. Moeder Ilona steunt haar door dik en dun. "Dingen die ik zelf niet meer weet, weet mama gelukkig nog." 

Microscoop

Osteosarcoom beter behandelen

Osteosarcoom is een soort botkanker die moeilijk te behandelen is. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kanker niet meer groeit? Zodat we het beter kunnen behandelen?

Ilse op haar fiets

Ilse verloor haar been

Ilse verloor haar been door botkanker. Ze traint nu voor de Ride for the Roses met haar handbike: "Als je grootste nachtmerrie uitkomt, moet je een doel hebben om na te streven.'"

tiener

Kanker bij jongvolwassenen

Ben je jong en heb je kanker? Er zijn speciale zorgteams die jou als jongvolwassene kunnen helpen. Waarvoor kan je bij ze terecht?

Mensen op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Man in het bos

Botkanker is zeldzaam

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

Hoe herken je botkanker?

​De 1e klacht bij botkanker is vaak pijn, vooral ‘s nachts. Meestal rond of in het bot. Soms zie je een zwelling. Het kan zijn dat je bepaalde bewegingen niet meer goed kunt doen. Soms breekt een bot, doordat de tumor het bot verzwakt heeft. 

Ewingsarcoom

​De meest voorkomende soort botkanker is het Ewingsarcoom. In Nederland krijgen ongeveer 100 mensen per jaar de diagnose Ewingsarcoom. 

Henriette in het bos

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Vrouwen op schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Baris

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk. Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Kanker.nl

kanker.nl

Hier vind je meer informatie over botkanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22. 

Platform Sarcomen - portret man

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen biedt informatie en persoonlijke ondersteuning aan patiënten met een sarcoom. Ook brengt de stichting patiënten in contact met lotgenoten.