Op tijd erbij zijn kan levens redden

Koert-Jan de Bruijn en Yvonne in gesprek over vroeg opsporen van kanker
Dankzij het bevolkingsonderzoek kwam Yvonne (52) erachter dat ze borstkanker heeft. In deze podcast bespreekt ze haar verhaal met Koert-Jan de Bruijn. Ook legt KWF-directeur Carla van Gils uit wat KWF doet om vroege opsporing van kanker te verbeteren.
Yvonne kwam erachter dat ze borstkanker heeft
"Doordat borstkanker bij mij in vroeg stadium werd ontdekt, was het goed te behandelen." Yvonne gaat in 'Levensloop' in gesprek met Koert-Jan de Bruijn over het belang van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Opluchting ondanks borstamputatie
"Ik had geen klachten, maar mijn borst moest er wel af." Na een heftige periode gaat het herstel van Yvonne voorspoedig. "Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam weer terug. Twijfel dus niet, zou ik tegen anderen willen zeggen. Ik ben hét voorbeeld van een goede afloop."
Wat kun jij doen voor vroege opsporing?
Herken de signalen
Kanker kan voor verschillende klachten zorgen. Niet elke klacht is direct reden voor ongerustheid, maar als je langere tijd last hebt van één van deze symptomen kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan.

Doe mee met het bevolkingsonderzoek
De bevolkingsonderzoeken maken het mogelijk om baarmoederhals-, borst- en darmkanker vroeg op te sporen. Hoewel er naast voordelen ook nadelen zijn, adviseert KWF: doe mee.

Geef voor nieuwe doorbraken
Dankzij onze donateurs kan KWF tientallen onderzoeken financieren naar betere en vroegere opsporing van kanker. Zoals inzet van kunstmatige intelligentie en kanker opsporen in bloed. Maar bijvoorbeeld ook onderzoek naar erfelijke factoren, die het risico op kanker kunnen verhogen.

KWF in actie voor vroege opsporing baarmoederhalskanker
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan de ziekte voorkomen. Toch maakt slechts de helft van de vrouwen gebruik van haar uitnodiging. Daarom vraagt KWF met een 'friendly reminder' aandacht voor het belang van meedoen.
Ervaringsverhalen

'Gelukkig, ik ben er nog'
In het najaar van 2020 doet Caroline mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. En er blijkt een tumor te zitten. Nog geen 2 maanden later wordt ze geopereerd, begin februari 2021 staat ze weer op de schaats. 'Ik dacht dat ze hooguit wat poliepen zouden vinden, maar dat liep even anders.'

'Het is echt mijn geluk geweest dat het zo snel is ontdekt'
Bij Ilse werd borstkanker vroegtijdig ontdekt door het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze kon een borstsparende operatie krijgen.

'Achteraf ben ik zo blij dat ik me heb laten testen'
Marloes kwam er via het uitstrijkje achter dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. 'Dit had heel anders af kunnen lopen', realiseert ze zich.

RIVM
De bevolkingsonderzoeken staan onder regie van het RIVM. Op hun website lees je meer informatie over meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

kanker.nl
Hier vind je meer informatie over kanker en kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800- 022 66 22

Patiëntenorganisatie
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) komt op voor de belangen van van (ex)patiënten en hun naasten.