Aangifte tabaksindustrie

Strafzaak tegen de tabaksindustrie

Wij weten als geen ander dat de tabaksindustrie er alles aan doet om mensen, en vooral kinderen, zo snel mogelijk verslaafd te maken en te houden, maar de 'sjoemelsigaret' was nieuw voor ons. Wij willen dat de tabaksindustrie ter verantwoording wordt geroepen voor dit gedrag.

Hoe staat het ervoor?

Er komt geen strafzaak tegen de tabaksindustrie. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten.

Persconferentie strafzaak tabaksindustrie Bénédicte Ficq

Waarom een aangifte?

KWF heeft zich bij de aangifte gevoegd omdat wij vinden dat de tabaksindustrie de consument en de overheid misleidt. Iedereen weet dat roken slecht is, maar roken is nog slechter dan we denken.

Vrouwe Justitia

Vraag en antwoord

In maart 2017 deed KWF aangifte tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten in Nederland wegens valsheid in geschrifte en zware mishandeling met de dood tot gevolg. Een paar kritische vragen met antwoord.

Wie doen aangifte?

​De initiatiefneemster van de rechtzaak is Anne Marie. Steeds  meer mensen en bedrijven hebben zich bij de aangifte gevoegd. 

Sjoemelsigaret

​De term 'sjoemelsigaret' slaat op de kleine gaatjes  die tabaksfabrikanten in de filters van sigaretten maken: doordat je tijdens het roken de minuscule gaatjes in de sigarettenfilters grotendeels afsluit met je mond en vingers (wat een gestandaardiseerde rookmachine niet doet), krijg je als roker vele malen meer giftige en verslavende stoffen binnen dan in de tabakswet als maximum is opgenomen.